مصاحبه نشریه آزادی زن با شهلا نوری  مسئول غرفه آزادی زن در نمایشگاه کتاب گوتنبرگ سوئد


آزادی زن: شهلا نوری خسته نباشید. میدانم که به شدت خسته هستید. با تلاش چند ماهه شما این غرفه ممکن شد. میخواهم ابتدا مقداری در مورد خود نمایشگاه توضیح دهید. اینجا چه خبراست؟
شهلا نوری: متشکرم. خستگی چند ماهه ام با موفقیتی که این چند روز کسب کردیم جبران شد. نمایشگاه کتاب و کتابخانه گوتنبرگ هرسال در روزهای آخرماه  سپتامبر برگزار میشود. این نمایشگاه که امسال بیست و سومین سال برگزاریش بود بیش از 100 هزار بازدید کننده دارد.
هر ساله صدها هنرمند، نویسنده، نقاش، صدها کتابفروشی و مؤسسات آموزشی، اتحادیه های مختلف، سازمانهای سیاسی، انجمنهای زنان، مؤسسات ورزشی و غیره با غرفه‌های کوچک و بزرگ و سمینار در این نمایشگاه بین اللملی شرکت میکنند. یکی از ویژگیهای این نمایشگاه  وسعت و تنوع  آن و گوناگون بودن بازدیدکنندگان آن است. این ویژگی برای ما که میخواهیم در مورد جنبش برابری در ایران صجبت کنیم مهم است.
آزادی زن: در غرفه آزادی زن چه خبر بود؟
شهلا نوری: باندرول "علیه آپارتاید جنسی" با شعارهای انگلیسی و فارسی و عکس زیبای روی آن از راه دور با بازدیدکنندگان ارتباط برقرار میکرد. در کنار این باندرول اسلایدشو قربانیان قتلهای ناموسی از سراسر جهان و کودکان کار و قربانیان تفکر اسلام سیاسی با زیرنویسهای ویژه، گویای وضعیت قربانیان اسلام سیاسی در کشورهای اسلام زده بخصوص ایران، عراق، افغانستان و فلسطین بود. به غیر ازعکسهائی از مبارزات زنان برعلیه حجاب،  پوسترهای درد آور اعدام کودکان و جوانان در ایران و پوسترهای سازمان آزادی زن به فارسی، انگلیسی و سوئدی مبنی بر خواستها و مطلبات زنان کاملا چشمگیر بود. آخرین شماره های نشریات سازمان آزادی زن بصورت رایگان در اختیار بازدیدکنندگان قرار میگرفت و کتاب " اسلام سیاسی و حقوق زن" به قلم آذر ماجدی برای اولین بار در معرض فروش قرار گرفت. 
مهمترین بخش کار غرفه ما جمع آوری امضاء علیه مدارس مذهبی و خواست لغو حکم  اعدام بود. این مجموعه تصویر جامعی بود از زندگی مردم در زندانی به بزرگی ایران. همه اینها برای کسانی که از غرفه ما بازدید میکردند بسیار جالب بود.


Tekstvak: در باره نمایشگاه کتاب گوتنبرگ سوئد  تاسیس: سال 1985 با 5000 بازدید کننده  بازدید کنندگان امسال: 108468نفر  (بزرگترین نمایشگاه کتاب در شمال اروپا)  خبرنگار: بیش از 1400نفر  تعداد غرفه‌ها: 881  تعداد سمینارها: 426 (بیشترین تعداد سمینار در نمایشگاههای کتاب در جهان)  نویسندگان و سخنرانان: 754 نفر  برنامه‌های مختلف: 2350 عدد  در این نمایشگاه هر سال تعداد نسبتا زیادی از نویسندگان معروف و برندگان جایزه نوبل شرکت میکنند. سلمان رشدی 1995، تسلیمه نسرین 1996، محمود دولت آبادی 1999، شیرین عبادی و آیان هیرسی علی 2006 و بسیاری دیگر از چهره‌های معروف جهانی از جمله شرکت کنندگان در این نمایشگاه هستند.  توجه: از 14 نفر عضو هیئت مدیره و مسئولین نمایشگاه 11 نفرشان زن هستند.

آزادی زن: بازدیدکنندگان از غرفه آزادی زن چه میگفتند و چه بحثهائی بیشتر پیش می‌آمد؟
شهلا نوری: همه نوع بازدید کننده ای داشتیم و خود این تنوع باعث ایجاد بحثهای زیادی میشود. مسئله زنان و آپارتاید جنسی همیشه یک بحث داغ است. اینکه زنان در ایران در مورد برابری چه میگویند، موقعیت مبارزاتی در ایران چگونه است و غیره . تعدادی هم در مورد فعالیت‌های ما در خارج از ایران سؤال می‌کردند. مثلا اینکه در مورد حجاب کودکان، قتلهای ناموسی و ناموس پرستی، خشونت در خانواده‌های خارجی تبار و فرار دختران از این خانوداه.
اما پتیشن علیه احکام اعدام در جهان کمترین بحثها را بخود اختصاص میداد چون اکثر مراجعین به غرفه ما با اعدام مخالف بودند.


آزادی زن: آیا همه کسانی که به غرفه شما مراجعه میکردند موافق نظرات شما بودند؟
شهلا نوری: اگر اینطوری بود که خیلی خوب بود. نه اسلامیستها  یا بهتر بگویم طرفداران اسلام سیاسی همیشه تلاش میکنند که مخالفتشان را با فعالیتهای ما نشان دهند.  و ما تلاش میکنیم که با بحث جوابشان را بدهیم. امسال زن و مرد تقریبا مسنی که خود مسلمان بودند و میگفتند که روزه هم دارند بعد از بحث در مورد حجاب پتیشن علیه اعدام را امضا کردند و وقتی از آنها پرسیده شد که در اسلام سنگسار آزاد است! در این مورد چه میگویید؟ خنده ای کردند و رفتند. همینطور پسر جوانی که خود را مسلمان خطاب میکرد، معتقد بود که باید زن خیانتکار را حتی در سوئد سنگسار کرد.
پتیشن علیه مدارس مذهبی با خواست بستن مدارس مذهبی را هم خیلی‌ها امضا کردند. ولی تعدادی از سوئدیها که خود را مسیحی‌های معتقد معرفی میکردند از امضای آن سرباز میزدند و مخالف بودند که مدارس مذهبی بسته شود. تعدادی هم بودند که بقول معروف از مشتریان دائمی ما شده اند و بسیار خوشحال بودند که امسال هم ما در اینجا هستیم و غرفه داریم. به هرحال بازار بحث از همه جهت بسیار گرم بود و خود این بحث و گفتگو با مردم و تبلیغاتی که میشود مهمترین هدفی است که ما در این چند سال دنبال کرده ایم.


 

آزادی زن: به عنوان آخرین سوال، چه خاطره و یا صحنه ای بیشتر از همه برای شما جالب بود؟
شهلا نوری: امسال هم مثل چهار سال گذشته بهترین خاطره من از انسانهایی است که عمق عشق به انسانیت را در کلام و عمل ما مشاهد کرده و از زحمات ما  تشکر کردند. راستش را بخواهید یکی از رموز ادامه این راه پر پیچ و خم همین است. من هم باید بدین وسیله از رفقای خوبم  که در پیشبرد این امر ما را یاری کردند تشکر کنم.
این نمایشگاه مجموعه ای بود از کار جمعی فعالین حقوق زن و کودک و انسانهایی که با کمک مالی و معنوی خود امکان برپایی چنین غرفه ای را ایجاد کردند.
آزادی زن: با تشکر از شما و همه کسانی که در برپائی این غرفه همکاری کردند.